Singing for peace

ontwerppaulOp 9 augustus herdenken we in Gent jaarlijks de slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. We herdenken niet alleen de slachtoffers, maar ijveren ook voor een wereld zonder kernwapens.

Om 21u is er weer een volledig nieuw vredesconcert van De 2de Adem in de Sint-Niklaaskerk. Dit jaar brengen we met koor en orgel een muzikale evocatie van 3 hedendaagse composities over de waanzin van de oorlog. Met Stijn Hanssens aan het orgel en solo’s van Japanse sopraan Kyoko Ishida.

  • MONU is een multimediaal oorlogsrequiem met muziek van Benjamien Lycke op een libretto van Mien Bogaert, dat zijn wereldpremiere kreeg op 22 april 2015 in het Concertgebouw Brugge, exact 100 jaar na de gasaanval tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zij noemen dat zelf het begin van de chemische oorlogsvoering. De 2de Adem brengt enkele stukken in een aangepaste versie voor koor en orgel.
  • Meditatio van Maarten Van Ingelgem. Tijdens dit werk voor orgel zullen toehoorders die een vredesklokje meebrengen ook even kunnen mee-musiceren.
  • Over The City is een werk van Karen P. Thomas schreef toen men exact 20 jaar geleden in de USA in 30 steden tegelijk de verwoesting van Hiroshima en Nagasaki herdacht. Niet als de verjaardag van een oorlogszege, maar net zoals wij in de hoop dat men ooit overal ten volle de waanzin van dit soort oorlog zal inzien.

Daarna (22u) zoals steeds de herdenking met kaarsjes op het water aan de Graslei en de Korenlei.

Eén reactie op “Singing for peace

  1. Pingback: Peace-full op 9/8/2015 |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s