België en de Bom

De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki werden geproduceerd met uranium uit Belgisch Congo. Ons land speelde ook nadien een rol in kernwapenprogramma’s. Luc Barbé dook een paar jaar onder in archieven en boeken om dat uit te vlooien. Hij schreef er een boeiend boek over.

BelgieEnDeBom-CoverOp 5 juni komt Luc Barbé hierover vertellen in het vredeshuis

De resultaten zijn onthutsend. Ons land duikt op in kernwapenprogramma‘s van een hele reeks landen: de Verenigde Staten, Groot-Brittanië en nazi-Duitsland. Maar ook Libië, Irak, Iran, Israël, Pakistan, Taiwan en Zuid-Korea. Meestal met toestemming van de regering.

Luc Barbé brengt dat verhaal op een boeiende wijze, waarbij de luisteraar van de ene verrassing in de andere valt. Het is niet alleen een spectaculair feitenrelaas. Het is ook een speurtocht naar het functioneren van machtsmechanismen in ons land en een relaas van zijn eigen persoonlijk gevecht tegen geheimhouding en voor “disclosure” van onze eigen (soms beschamende) geschiedenis.

Luc Barbé was vier jaar lang kabinetschef van Staatssecretaris voor Energie Olivier Deleuze. Tegenwoordig werkt hij als consultant en publicist over energiethema’s.
Deze avond kadert in een bredere campagne die ijvert voor een dringende verwijdering van kernwapens uit Belgie. Een initiatief van Vrede vzw en Vredesoverleg Gent.

–> Inkom gratis, gelieve in te schrijven via julie@vrede.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s