Herdenking Hiroshima § Nagasaki 2014

Zaterdag 9 augustus 2014BANNER_GENTHERDENKT2014_versie12juni

21u Gratis vredesconcert in de St. Niklaaskerk ( De 2de Adem)
22u Harp, zang en kaarsen op het water aan de Korenlei (Lakshmi & Kyoko Ishida)

Vredesoverleg Gent herdenkt jaarlijks de nucleaire bombardementen op Hiroshima en Nagasaki. Deze twee Japanse steden werden op het einde van de tweede wereldoorlog (respectievelijk 6 en 9 augustus 1945) door atoombommen totaal vernietigd, met honderdduizenden doden als direct gevolg. We herdenken niet alleen deze slachtoffers, we willen ook dat dit verschrikkelijke wapen nooit meer gebruikt wordt. Dit kan enkel in een kernwapenvrije wereld!
De meeste kernwapenstaten moderniseren echter hun kernwapenarsenaal in plaats van te ontwapenen. Gaan we verder investeren in een binnen de NAVO opererend Belgisch interventieleger dat nood heeft aan nieuwe jachtvliegtuigen die kernwapens kunnen afleveren? Of zal België zich oriënteren op goed afgebakende, echte humanitaire opdrachten binnen VN-verband? Wij kiezen resoluut voor de tweede optie!

Om 21u Gratis vredesconcert in de St. Niklaaskerk:

De 2de Adem selecteerde voor 2014 (herdenking van de grote oorlog) muziek rond vele oorlogen, van de beide wereldoorlogen tot de oorlog in Irak en het aanslepend Palestijns-Israëlisch conflict. Een uniek programma, ditmaal begeleid door orgel.
Het kamerkoor De 2de Adem specialiseert zich in het hedendaagse koorrepertoire van na 1950. Het koor heeft een eigen plaats verworven in het Vlaamse koorleven, door een vaak gedurfde programmatie en door te kiezen voor creaties en improvisatiemomenten.

Het koor staat sinds oktober 2001 onder leiding van dirigent Maarten Van Ingelgem. Hij behaalde aan het conservatorium van Brussel het Masterdiploma Piano en specialiseerde zich in compositie aan het conservatorium van Antwerpen. Maarten is begeleider en leerkracht piano aan de muziekacademies van Dilbeek en Ninove. Daarnaast is hij geëngageerd als voorzitter van de Aalsterse Muziekarchipel (www.mazzic.be), een organisatie die het muzikale leven in Aalst wil stimuleren. Hij zingt ook bij Aquarius (www.gc-aquarius.be) dat zich eveneens toelegt op hedendaagse vocale muziek.
Als componist schreef hij reeds een vijftigtal composities gaande van solowerk over strijkkwartetten, een kameropera tot een pianoconcerto. Voor dit laatste werk kreeg hij de Prijs voor nieuwe muziek 2005 van de provincie Oost-Vlaanderen. In 2008 reikte Sabam hem de Gouden Klaproos uit voor koorcompositie en in 2012 won hij de European Award for Choral Composers voor 24-12-1914, een compositie voor mannenkoor en twee klaroenen rond het kerstbestand in 1914.

Om 22u Harp, zang en kaarsen op het water aan de Korenlei:

We laten samen de drijvende vredeslampionnen te water onder muzikale begeleiding van Lakshmi (harp) en Kyoko Ishida (zang) in de authentieke houten boot van Viadagio vzw.
Lakshmi volgde harples aan de Muziekacademie in Gent, waar ze in 2000 afstudeerde met de Grootste Onderscheiding. Ze zette haar harpstudie verder aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Ze behaalde het diploma van Meester in de muziek met Grote Onderscheiding en vervolmaakte zich bij de gerenommeerde harpdocente Erika Waardenburg aan het Conservatorium te Utrecht. Lakshmi speelde reeds met tal van jeugd-, amateur- en professionele orkesten in binnen en buitenland en volgde masterclasses bij tal van internationale harpdocenten.
Sinds 2004 is ze regelmatig actief als freelance harpiste in orkesten als het Vlaams Radio Orkest, het Vlaamse Symfonieorkest, het Orkest der Lage Landen en Il Novecento van The Night of the Proms. In 2008 kreeg ze het aanbod om op te treden als soliste met de Filharmonie, en vertolkte met hen het harpconcerto van Reinecke in CC De Pit in Buggenhout en de Koning Elizabethzaal in Antwerpen.

Sopraan Kyoko Ishida ontving een licentiaat in de muziek aan het conservatorium van Kobe, Japan en de “Japan Federation of Musicians Award” in 1989. Ze is lid van de Japanse federatie voor muzikanten. In België behaalde ze de diploma’s van Master in de Lyrische Kunst en Master in Zang aan het Conservatoire Royal de Liège. Tijdens haar studie trad ze regelmatig op in België, zoals in de Kathedraal van St.Michiel en St.Goedele in Brussel en in de academische zaal van de Universiteit van Luik. Nu woont zij terug in Japan waar ze ook werkt als muzikaal therapeut. Zij treedt nog steeds op in Europa (in augustus 2014 in het verenigd Koninkrijk). Voor het vredesconcert in Gent reserveert zij nu al enkele jaren een bijzonder plaatsje in haar agenda.

Een initiatief van Vredesoverleg Gent.   Met de steun van: ABVV O.Vl., ACV Gent-Eeklo, Dominicus Gent, Friends of the Earth, Gents Actieplatform Palestina, Intal Gent, Karibu Gents Wereldkoor, Links Ecologisch Forum, Pax Christi Vlaanderen, Stad Gent, Viadagio vzw, Victoria Deluxe, Vrede vzw, Werkgroep Vluchtelingen Gent.

Plaats een reactie