Herdenking Hiroshima-Nagasaki 2021

Welkom op zondag 8 augustus 2021

om 21u in de Sint-Niklaaskerk en om 22u aan de Korenlei

We herdenken jaarlijks de nucleaire bombardementen op Hiroshima en Nagasaki. Deze Japanse steden werden op het einde van de Tweede Wereldoorlog vernietigd door twee kernbommen. Niemand weet exact hoeveel mensen uiteindelijk zijn overleden, maar de meeste schattingen spreken over 250.000 doden. Herdenken is belangrijk om lessen te trekken voor de toekomst. Dit jaar trad het VN-verdrag voor een Verbod op Kernwapens in werking en werden deze gruwelijke wapens eindelijk illegaal onder internationaal recht. Toch staan wereldwijd nog steeds méér dan 13.000 kernwapens opgesteld. Ze vormen een onaanvaardbare bedreiging voor mens en planeet.
Ook ons land huisvest kernbommen van de VS op de militaire basis van Kleine-Brogel. Deze bommen worden binnenkort weggehaald om ze te vervangen door een nieuwe, meer inzetbare variant. Hét moment bij uitstek om te laten zien dat we die massavernietigingswapens niet meer op ons grondgebied tolereren.

De herdenking in Gent wil een duidelijke boodschap meegeven aan de huidige regering: wij willen geen nieuwe kernbommen in België! We kunnen ons geen nieuwe Hiroshima’s en Nagasaki’s veroorloven!

Programma

  • 21u: Gratis vredesconcert in de Sint-Niklaaskerk.

Het wordt een mooi coronaproof concert van DUWOH. Zangeres Anke Hintjens en Accordeonist Bernard Van Lent brengen muziek met een diepe inhoud.

  • 22u: Speeches aan de Korenlei

Daarna laten we lampionnen te water ter herdenking van de slachtoffers.

Sopraan Anna Pardo en celliste Eline Duerinck zorgen (zoals jaarlijks) voor stemmige livemuziek aan het water.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s