Herdenking Hiroshima-Nagasaki 2022

Ook in 2022 herdachten we de atoomaanvallen in Japan, als symbool van ons verzet tegen nucleaire bewapening. Het programma bestond zoals steeds uit 2 luiken :

โ›ช ๐—ฆ๐—ถ๐—ป๐˜-๐—ก๐—ถ๐—ธ๐—น๐—ฎ๐—ฎ๐˜€๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ (21u)
– De Mauthausen-trilogie van Mikis Theodorakis, door ๐—ง๐—ถ๐—ป๐—ฎ ๐—ฅ๐—ฒ๐˜†๐—ป๐—ฎ๐—ฒ๐—ฟ๐˜ (piano) en ๐—ฅ๐—ถ๐—ฎ ๐—–๐—ฎ๐—ฏ๐˜‚๐˜€ (zang).
– Gedichten van Staf Rummens uit zijn bundel ‘Drijfriem’ (1963) door ๐—ฉ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ ๐—ฅ๐˜‚๐—บ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜€

๐Ÿšฃโ€โ™€ ๐—ž๐—ผ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐—น๐—ฒ๐—ถ (22u)
– Op een bootje begeleidt celliste ๐—˜๐—น๐—ถ๐—ป๐—ฒ ๐——๐˜‚๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐—ฐ๐—ธ de sopranen ๐—”๐—ป๐—ป๐—ฎ ๐—ฃ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฑ๐—ผ ๐—–๐—ฎ๐—ป๐—ฒ๐—ฑ๐—ผ en ๐—ž๐˜†๐—ผ๐—ธ๐—ผ ๐—œ๐˜€๐—ต๐—ถ๐—ฑ๐—ฎ
– Aan de kade speechen ๐—”๐—ฟ๐˜๐—ต๐˜‚๐—ฟ ๐—ฆ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€ van Vrede vzw en waarnemend burgemeester Sofie Bracke.
– Daarna kan het publiek lampionnen te water laten ter herdenking van de slachtoffers.

๐Ÿ‘‰ ๐—ช๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ผ๐—บ ๐—ต๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑachten we ๐—ฑ๐—ถ๐˜ ๐—ถ๐—ป ๐Ÿฎ๐Ÿฌ๐Ÿฎ๐Ÿฎ?
77 jaar later, wordt er terug gedreigd met kernwapens en wordt er naar schatting meer dan 82 miljard uitgegeven door de negen kernwapenstaten aan hun nucleaire arsenalen. De voorbije jaren werd er volop geรฏnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe kernwapens. Ook de kernwapens van VS op de militaire basis in Kleine Brogel, worden binnenkort vervangen door een nieuwe, meer inzetbare variant.

Zรฉker in het huidige klimaat is het belangrijk om de gevolgen van de kernwapenaanvallen te blijven herdenken en ons te laten horen tegen de kernwapendreiging.

๐—ข๐—ป๐˜‡๐—ฒ ๐—ฟ๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ผ๐—ฒ๐˜ ๐—ต๐—ถ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ฟ๐—ผ๐—น ๐—ถ๐—ป ๐˜€๐—ฝ๐—ฒ๐—น๐—ฒ๐—ป, en het antwoord op de kernwapendreiging mee promoten: het VN- kernwapenverdrag. Dit verdrag trad op 22 januari 2021 in werking, waardoor kernwapens nu officieel illegaal zijn onder het internationaal recht (zoals dat al jaren het geval is voor chemische en biologische wapens). Ons land heeft zich jammer genoeg nog steeds niet aangesloten bij dit verdrag.

Het werd een sfeervolle avond die door velen op de gevoelige plaat werd vastgelegd.
Videoverslag van Marie-Jeanne Vanmol
Het videoverslag van Gent in Beeld
Het signaal was duidelijk : kernwapens zijn absoluut geen goed instrument voor vrede.

Foto van Jean-Marie Versijp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s